Milyen típusú fóliák léteznek?

    Gilanyi Milan

    2022.06.14
    4 perc olvasási idő

    4 fólia típus, amelyekkel jó ha tisztában vagy

    Nos, és hát a fólia kérdés. Sokan nem szeretik, sokan el sem tudnák képzelni, hogy ne hordjanak üvegfóliát a készülékükön, de mi mindentől függetlenül úgy gondoljuk ez egy nagyon fontos kiegészítő. Az újabb készülékek manapság nagyon jó minőségű LCD, továbbá a drágább változatok már OLED kijelzővel vannak szerelve, melyek szervizelése rendkívül költséges lehet (iPhone esetében akár 150.000 Ft. is). Egy jó minőségű üvegfólia maximum 10.000 Forintba kerül, ami tulajdonképpen töredéke a javítás költségének, és használattól függően elég akár évente is cserélni. További szempont, hogy mikor pár év használat után szeretnéd értékesíteni készüléked egy megkímélt, akár karcmentes kijelzővel 10-20%-al jobb áron adhatsz túl a telefonodon a kijelzővédőnek köszönhetően.

     

    Az első és legegyszerűbb az úgynevezett sima előlapi fólia. Fontos megjegyezni, hogy ez nem üvegből készül, hanem egy nagyon vékony műanyagból, azon belül is polietilén-tereftalát-ból. Erről azt kell tudni, hogy egy nagyon rugalmas, jól alakítható, időtálló anyag. Tulajdonképpen ez az erősebb ütődésektől abszolút nem fog védeni, célja inkább az, hogy karcmentes maradhasson a kijelző. Ezt azoknak ajánljuk, akik szinte soha nem ejtik le a telefonjukat, így nincs szükségük a komolyabb védelemre.

    Előlapi sima üvegfólia. A szaknyelv egyébként 2.5D üvegfóliának nevezi, ami abból adódik, hogy ez nem egy 3D-s kialakítás. Ezt úgy kell elképzelnetek, hogy a kijelző üvegének csak a sík felületét fogja lefedni, a sarkokat, ahol már lekerekedik az kijelző íve nem. Ezt azoknak ajánljuk, akik szeretnének üvegfóliát hordani a telefonon, de pár ezer forintnál többet nem szeretnének rászánni.

    A 3D-s üvegfólia szerintünk az egyik legjobb választás, amit azért gondolunk így, mert a kijelzőnek a teljes felületét takarni fogja, magyarán a szélső kerekített íveket is fedi, ami általában a legérzékenyebb pont szokott lenni.  Ha ezt a fóliát egy olyan tokkal kombinálod, ami felér a kijelző széléig szinte teljesen körülvetted védelemmel a telót.  Árát tekintve drágább a korábban említett változatoknál, de mint korábban is említettük még mindig jobban megéri egy ilyenre beruházni, mint súlyos összegeket fizetni egy szervizben a kijelzőcseréjért.

    Az UV fólia egy nagyon érdekes találmány, és talán a nevéből nem is sejtitek mit takarhat az UV elnevezés. Ennek lényege, hogy a doboz tartalmaz egy UV reagens anyagot (ami egy fura lötty), és egy kicsi UV lámpát. A felhelyezéskor a kijelzőre kell csepegtetned ezt az anyagot, és ezt követően kell felhelyezned óvatosan az üvegfóliát ügyelve arra, hogy ez a folyadék teljesen elterüljön a fólia alatt. Ha ezzel meg vagy pát percig az UV lámpával meg kell világítanod a telót, és ez az UV reagens anyag megköt. Ezt legfőképpen az ívelt kijelzős androidos telefonokhoz szoktuk ajánlani, mivel a hagyományos üvegfóliák tartósan nem tudnak megtapadni a kijelzőn, és elég gyakoran kell cserélni. Ha esetleg összetörne a fólia, és leszeretnétek szedni nem kell parázni, egy könnyed mozdulattal csak le kell húznotok a fóliát.