Hogyan és mivel töltsd a telefonod

    Gilanyi Milan

    2022.06.14
    4 perc olvasási idő

    Lehetőségek, ha a készülék töltése a cél

    Manapság nagyon sok lehetőségünk van arra, hogy miképpen töltsük készülékeinket. Válogathatunk számos töltő, adapter és dokkoló közül, ezért összegyűjtöttük és kategorizáltuk ezeket, hogy könnyebben megtudjátok hozni a döntést, ha az eszközeitek töltése a cél.

     

    Ami nagyon fontos szempont, hogy soha, semmilyen esetben ne vásároljatok gagyi, rossz minőségű töltőket, mert az jelentősen megrövidíti a készüléketek akkumulátorának élettartamát.

     

    Az első, és talán leggyakoribb a gyári kábelek. Természetesen gyári mivolta révén tökéletesen fel fogja venni azokat az értékeket, amelyeket igényel a telefonod. Sajnos tartósnak nem nevezhető, a kábelvég alatti rész nagyon sok esetben szétszakad, megtörik. Aki gyakran hordozza magával a kábelt, vagy szimplán csak nem kíván vigyázni rá előfordulhat, hogy évi több alkalommal is be kell ruháznia egy ilyen gyári kábelre. Abban az esetben vásárolj ilyen kábelt, ha nem bízol más márkák kiegészítőiben, és elköteleződtél a telefonod gyártója felé (pl. Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi).

     A fent említett szakadás és megtörés probléma apropóján születtek meg az erősített kábelek, amelyek valamilyen erős anyaggal vannak bevonva (akár textil, műanyag, fém). Ezzel a típusú töltőkábellel egy hosszútávú üzletet köthetsz, mivel bármilyen extrém esetben is állni fogja a sarat. Gyakran a kábelvég alatti részek további erősítésekkel vannak ellátva, hogy ne tudjon megtörni használat közben a kábeled.

    További kényelmi opció a töltőkábelek széles választékában az extra hosszú kábelek. Sok esetben előfordul az, hogy az ágy egyik oldalán van bedugva a készülékünk töltőre, azonban mi a másik oldalon szeretnénk pihenni (vagy a telónkat nyomkodni). Ebben az esetben nem szabhat gátat a rövid 90-100 cm-es változat, mivel a hosszú kábelek 2 vagy akár 3 méteres változatban is elérhetőek.

    Az autóban való telefontöltés manapság egy bevett szokás, és ez sokszor tud egy zavaró tényező is lenni vezetés közben. A középkonzol tájékán össze-vissza tekergő kábelek veszélyesek lehetnek, sebességváltáskor bele akadhat a kezünk. Érdemes autós töltőkábelt választanunk, ami spirálos kialakításának köszönhetően alaphelyzetben nem foglal nagy helyet az autóban, nem lesz zavaró tényező.

    A mágneses töltőkábelek szintén a felhasználó kényelem érzetét növeli. Ennek lényege, hogy magát a kábel fejet (ami nincs egyben a kábellel) a készülék aljzatába kell helyezni, és nem is szükséges onnan kivenni. Töltéskor csak a kábelt közel kell tartani a készülék aljához, és ennek következtében azonnal összecsatlakozik a kábelfej és a kábel a mágnesek segítségével. Ezzel elkerülhető, hogy például a micro USB kábelt fordítva helyezzük a telefon foglalatába, továbbá nem kell foglalatoskodni a kábelfej pontos behelyezésével töltés előtt.

    Manapság a készülék gyártók (pl. Apple) az újonnan vásárolható telefonjaik dobozába nem minden esetben helyeznek töltő adaptert, csak egy Type-C - Lightning kábelt. Éppen ezért sokan kényszerülnek abba a helyzetbe, hogy beszerezzenek az iPhone mellé egy töltő adaptert, és érdemes itt is tisztában lenni a lehetőségekkel.

     

    Természetesen megvásárolhatod a gyári Apple Adaptert (A1400 – kicsi változat), vagy annak gyorstöltős változatát. Gyári, eredeti mivolta révén természetesen a készüléked által előírt töltési értékeket tökéletesen fogja hozni, de ár-érték szempontjából nem mindig a legmegfelelőbb vásárlás.

    Abban az esetben ha nem szeretnél 10-15 ezer forintot kiadni azért, amit amúgy is elvárnál hogy járjon az újonnan vásárolt iPhone-odhoz válassz egy jó mindőségű, utángyártott változatot ismert márkáktól (Spigen, Joyroom, 4smarts, Baseus), amelyek 100%, hogy nem fognak csökkenteni az akkumulátorod élettartamát, és jóval olcsóbbak.