Mit kínál az iPhone 16 széria Az Apple Rajongóknak?

    iPhone 16

    Révész László

    2024.09.12
    10 perc olvasási idő

    Bevezetés

    Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett az Apple idei legfontosabb eseménye, ahol bemutatták az iPhone legújabb modelljeit és azok újdonságait. Idén is négy modellel kápráztattak el minket, Iphone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max.

    iPhone 16
    iPhone 16

    Az idei termékfrissítések nem hoztak radikális változásokat, ahogy várható volt. A négy új telefon esetében az alapvető dizájn és funkciók nagyjából változatlanok maradtak. Az újítások közé tartozik azonban két új gomb, amelyek valószínűleg a felhasználói élményt javítják, és egy új chip, amely növeli a teljesítményt és hatékonyságot. Ezen kívül nagy hangsúlyt kapott a mesterséges intelligencia integrációja, ami optimalizálja az eszközök működését és új lehetőségeket nyit a felhasználók számára. Röviden: nincs forradalmi változás, de finomítások és apróbb újítások azért fellehetőek.

    • Az iPhone 16 és 16 Plus idén jelentősebb fejlesztéseken ment keresztül. A legnagyobb újítás a chipet érinti: a tavalyi modellek A16-os helyett most egy teljesen új, A18-as chipet kaptak, ami valószínűleg a mesterséges intelligencia fokozottabb alkalmazása miatt került be. Emellett ezek a modellek megkapták a tavaly bemutatott programozható funkciógombot, és az új kameragombot is, ami a fotózási élményt javítja. Az akkumulátor mérete is nagyobb lett, bár pontos adatok erről még nem állnak rendelkezésre. Összességében tehát a teljesítmény, a funkcionalitás és az üzemidő is javult.

     

    • Az iPhone 16 Pro és Pro Max modellek jelentős frissítéseket kaptak. A kijelzőik nagyobbak lettek, de a telefonok fizikai mérete nem nőtt arányosan, mivel sikerült tovább csökkenteni a kávákat, így a készülékek kompaktabbak maradtak. Ezek a modellek a legújabb és legerősebb A18 Pro chippel érkeznek, ami még nagyobb teljesítményt biztosít. A kamerák is tovább fejlődtek, és most már 4K felbontásban, 120 fps-sel is képesek videót rögzíteni, amivel a felhasználók számára egyre inkább professzionális kameraként funkcionálnak. Ez a frissítés különösen izgalmas a videókészítés rajongói számára.

    iPhone 16 és 16 Plus

    Az iPhone 16 ezúttal 6,1 hüvelykes, míg az iPhone 16 Plus 6,7 hüvelykes kijelzővel lesz kapható. A készülékházban a 3 nanométeres gyártástechnológiával készült A18 processzor kapott helyet, ami nagy előrelépést jelent, hiszen az Apple korábban a belépő szintű modellekbe mindig az eggyel korábbi processzort építette. Az Apple szerint a számítási teljesítmény 30%-kal, míg a grafikus képességek 35%-kal javultak a tavalyi iPhone 15-hez képest. Az új A18 chip természetesen támogatja a már nyár közepén beharangozott Apple Intelligence mesterséges intelligencia funkciókat is. A mesterséges intelligencia új funkcióinak egy része a készüléken fut, de bizonyos feladatok a felhőben kerülnek feldolgozásra a Private Cloud Compute technológia segítségével, amelyhez természetesen internetkapcsolat szükséges. Az AI funkciók jelenleg hasonló szintűek, mint amit a Google és a Samsung kínál, például szövegalkotásban nyújtanak segítséget, vagy emojikat készítenek, amelyeket azonnal tovább lehet küldeni. Ezen funkciók egy része csak októberben válik elérhetővé béta verzióban, és fokozatosan jönnek majd az újabb lehetőségek. Kezdetben csak angol nyelven lesznek elérhetők, a további nyelvek támogatása jövőre várható. Az alapmodell is megkapta a Camera Control névre hallgató gombot Az iPhone 16 és 16 Plus modellek egyik figyelemre méltó újítása a jobb oldalon található új kamera gomb, amely jelentősen egyszerűsíti a fotózást és videózást. A gomb megnyomásával azonnal megnyílik a kamera alkalmazás, amely fekvő és álló módban egyaránt kényelmesen használható. Ha röviden megnyomjuk, fotót készít, míg a gomb nyomva tartásával videót lehet rögzíteni.

    Ez az új kapcsoló emellett egy apró touchpadként is funkcionál, amely gesztusokat érzékel. Ujjunk finom mozgatásával például nagyíthatunk, míg a gomb finomabb lenyomásával különböző kamera funkciók érhetők el. További újítás, hogy az iPhone 16 és 16 Plus modelleken is megjelent a programozható funkciógomb, amelyet tavaly az iPhone 15 Pro variánsokon vezettek be. Ez a gomb testreszabható funkciókat biztosít a felhasználók számára, ami növeli a készülékek sokoldalúságát.

    Az iPhone 16 és 16 Plus modellek esetében a kamerasziget kialakítása is változott: a lencsék mostantól vertikálisan helyezkednek el, nem pedig átlósan, mint az előző években. A főkamera 48 megapixeles, kétszeres nagyítással, amely az Apple szerint optikai zoom minőséget biztosít. A nagylátószögű kamera is fejlődött: mostantól autófókusszal rendelkezik, és az előző modellhez képest 2,6-szor több fényt képes befogadni, ami különösen makrófotózásnál jelent előnyt.

    A kijelzők terén azonban nagy újításokat nem vezettek be. Az új alapmodellek továbbra is ugyanakkora méretekkel és 60 Hz-es frissítési gyakorisággal rendelkeznek, mint az iPhone 15. Bár a dinamikus sziget (Dynamic Island) sem változott, egy újdonság azért akad: az iPhone 16 és 16 Plus képernyője akár 2000 nit csúcsfényerőt is elérhet, és akár 1 nitre is képes csökkenteni a fényerőt a sötétebb környezetekben. Ezáltal jobb láthatóságot biztosít napfényben, és kényelmesebb használatot gyenge fényviszonyok között.

    iPhone 16 és 16 Plus
    iPhone 16 és 16 Plus

    iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max

    Természetesen idén sem maradtak ki az iPhone 16 Pro és Pro Max modellek. Az Apple új prémium kategóriás készülékei a következő jellemzőkkel érkeznek:

    • Kijelzőméretek: Az iPhone 16 Pro 6,3 hüvelykes, míg az iPhone 16 Pro Max 6,9 hüvelykes kijelzővel rendelkezik. Bár a képernyők mérete növekedett, az Apple sikeresen csökkentette a kávák (bezelt körök) méretét, így a telefonok fizikai mérete nem nőtt arányosan.

    • Készülékház: Külső megjelenés tekintetében az iPhone 16 Pro modellek fekete, fehér, természetes és sivatagi titán színekben lesznek elérhetők, továbbra is megtartva a prémium anyaghasználatot és elegáns dizájnt.

    • Camera Control Gomb: Az új Camera Control gomb lehetővé teszi a felhasználók számára a kamerafunkciók gyors és könnyű elérését, tovább növelve a fotózási és videózási élményt.

    • Kamera: A hátlapon egy 48 megapixeles főkamera található, amelyet egy szintén 48 megapixeles széles látószögű kamera és egy 12 megapixeles telefotó modul egészít ki, utóbbi ötszörös optikai zoomra képes. A telefon emellett 4K felbontású videók rögzítésére is képes, 120 fps sebességgel. A felvételi sebességet a Fotó applikációban később módosíthatjuk, így a felhasználók rugalmasabban kezelhetik a videókészítést. A funkciókat a The Weekenddel promózták, hangsúlyozva, hogy az iPhone most már „nem csak egy iPhone”, hanem professzionális eszközként is helytáll.

    • Üzemidő: Az Apple szerint az iPhone 16 Pro modellek az eddigi legjobb üzemidővel rendelkeznek. Az iPhone 16 Pro modellekben az új chip jelentős előrelépést kínál: a számítási teljesítmény 15%-kal, míg a grafikus teljesítmény 20%-kal jobb a tavalyi A17 Pro processzorhoz képest. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, ez azt jelzi, hogy az akkumulátor teljesítménye jelentősen javult az előző modellekhez képest.
    • iPhone 16 és 16 Plus
      iPhone 16 Pro és 16 Pro Max

    Összegzés

    Összességében az iPhone 16 Pro és Pro Max modellek tovább erősítik az Apple prémium okostelefon kínálatát, kiemelve a nagyobb kijelzőket, a tartós anyaghasználatot és az új funkciókat, mint a Camera Control gomb. A jobb üzemidő pedig tovább növeli a felhasználói elégedettséget és a készülékek mindennapi használhatóságát.

    iPhone 16 és 16 Plus

      Így néznek ki idén a magyar árak:

      • iPhone 16: 399990 forint
      • iPhone 16 Plus: 449990 forint
      • iPhone 16 Pro: 499990 forint
      • iPhone 16 Pro Max: 599990 forint